söndag 9 september 2012

Förändring

Förändring är oundvikligt

Leonardo Da Vinci sa en gång att hela världen förändras när en fågel landar på en trädgren. Allt sätts i rörelse. Våra liv är inget undantag. För varje gång du tar ett beslut eller utför en handling, händer något.Det kan vara en bra eller mindre bra sak, men något händer. Varje minut, varje timme och varje dag, ja hela tiden,  händer något. Alla beslut du tar (och inte tar) påverkar dig vart du än befinner dig i livet.
Låter det rörigt? Låt mig förklara det lite närmre...

Shape Shifter (häftad) För alla trogna läsare på den här bloggen så vet ni att jag refererar mycket till Geoff Thompson. Geoff är en "self made man"  som en gång i livet fann sig totalt olycklig och ville försörja sig på något som han älskade att göra. Så Geoff började på egen hand forska i hur han skulle kunna lyckas. Han läste motivationsböcker, faktaböcker, såg dokumentärer, pratade med folk som redan hade lyckats med samma sak osv. Geoff märkte snabbt ett mönster, nämligen förändring.

Vi måste förändra för att komma vidare. Rullar vi i samma hjulspår kommer vi alltid till samma mål. Det kanske låter som en klyscha men det är verkligen sant.

Du måste omge dig av saker som för dig framåt mot ditt mål. Låt mig ge dig ett exempel: Du vill bli sundare och minska midjemåttet. Idag kanske ditt skafferi innehåller en massa godis, halvfabrikat och vitt rostbröd. Du kommer aldrig minska midjemåttet med de ingridgenserna. Släng alla saker som får dig att hamna i samma hjulspår som förr. Din största fienden är din bekvämlighetszon.
Kakan till kaffet, myset till kvälls tv:n och soffhänget leder inte till minskat midjemått och hälsosammare levande. Bestäm dig för att i en månad framåt skall du utesluta alla kakor, godis och rostbröd för att äta mer hälsosamt. Märk i kalendern att den här månaden skall vara min hälsomånad. Du kan fortfarande äta väldigt gott fast att det är hälsosamt. Du behöver äta saker som höjer din ämnesomsättning. Skillnaden mellan mina poteinmuffins och en cupcake är enorm.

Proteinmuffinsen kan aldrig smakmässigt komma i närheten av en cupcake men en cupcake kan aldrig ta dig till drömfysiken. En cupcake ser mycket godare ut och har mycket mer onödigt fett och är laddat med kolhyderater. Ett överskott på kolhyderator kommer att leda till övervikt (så vidare du inte laddar för ett maratonlopp). Kolhyderator är en av de livsmedel vi absolut har lättast att få överskott av. Bullar, mackor, kakor och andra sötsaker är något du kan äta i mängder innan du känner någon mättnad medan om du försöker äta tre stora kycklingfileér så kommer du känna en mättnad ganska omgående. Kaka som kaka men du måste förstå att om du vill ändra fysik måste du ändra allt annat som du stöter på i din vardag. Kosten är en stor del av detta. Du behöver inte bannlysa kakor för all framtid. Det handlar om att kunna äta efter ens mål. Om du någon gång vill unna dig en kaka, så vet du att inför nästa träning måste du arbeta bort den där extra kakan utöver ditt övriga pass för att komma mot ditt mål. Allt handlar om motivation och beslutsamhet. För att sammanfatta det här med kosten, om du äter cupcakes varje dag till fikan kommer du inom några år att ha en fysik som Danny Devito. Håller du intaget till proteinmuffinsen vid fikan kommer du ha större chans att (ihop med stenhård träning förstås) få en fysik som liknar Dolph Lundgren.
Du blir vad du äter! Håll dig till en så sund livsstil som möjligt. Tillfälliga urspårningar är ok men gör allt för att hålla din sunda livsstil.



Ok, du vill ändra ditt liv.  Då måste du ta ett beslut först. Du måste ha ett klart mål vart du vill komma. Förändring är oundvikligt så fort du har tagit beslutet, förändring är något människor fruktar allra mest. Du kommer säkert att ha vänner som kommer tala om att ditt mål är orealistiskt eller helt onödigt. Om du bestämmer dig för att sluta dricka läsk och öl för att det innehåller mycket kolhyderater kommer kanske dina kompisar tro att du inte följer med dem ut på pubrundan där ni ses eller så kommer de känna att du vågar sluta med något som de inte vågar och på så sätt attackera ditt beslut med att sluta att dricka öl och läsk. Förklara då att du kan fortfarande följa med ut men att du håller dig till vatten t.ex. Accepterar de inte det så är de inte dina riktiga vänner, riktiga vänner vill bara ens bästa.

Du måste förändra din mentalitet, du kan inte vara lycklig om du befinner dig på en plats som gör dig olycklig. Du måste förändra alla dina vanor, en vana i taget. Vill du utbilda dig till pilot, polis, sjuksköterska eller kostrådgivare måste du få in en läsvana. Börja med ta kurser på distans som gynnar ditt slutmål. Tveka inte sök på www.studera.nu. Behöver du få upp dina betyg för att kunna plugga på högskola, ring din kommuns komvuxenhet och fråga studievägledaren vilka kurser du behöver för att kunna söka in till det yrket du vill jobba med. Du kan jobba heltid och plugga, men då utgår kanske vissa tv program och fikastunder med dina vänner men det är en sak du får prioritera. Väljer du tv:n vill du inte nå ditt slutmål tillräckligt.

Sök dig till miljöer som gör dig lycklig. När du väl har bestämmt dig kommer du undermedvetet söka efter människor och platser som delar din passion och finna hjälp hos dem. Var inte rädd för att du kanske umgås mindre med dina vänner efter att du har tagit ditt beslut, det är en del av din förändring. Du skall må bra och är dina vänner förstående kommer deras vänskap bestå om du för en tid umgås mindre för att hamna på en plats som gör dig lycklig.

Ha bilder på väggarna, vid datorn, i jobbskåpet, i träningsdagboken som påminner dig om varför du sliter som du gör. Skriv upp motiverade ordspråk som inspirerar dig, ladda din iphone eller mp3 med musik som inspirerar dig. Jag själv har inte så mycket musik när jag tränar. Istället har jag laddat ner motiverande ljudklipp från nätet som hela tiden kräver att jag prestera mitt absoluta maximum. Alla har olika triggers som får en att tända till, men det absolut viktigaste är att ta handling när du väl är inspirerad. Det finns absolut ingenting som är så bortkastat som när du är inspirerad till max och inte tar handling med det. Det är obehagligt och du kommer möta motgångar och du kommer misslyckas flera gånger men till slut kommer du att LYCKAS, ge INTE upp!

Jag antar att du vill bli ihågkommen som en man/kvinna som levde sitt liv till max och som inte kastade bort det. Du måste må bra i ditt liv, du har bara ett (vad vi vet). Mår du inte bra i ett förhållande måste du göra en av två saker, ge det mer näring och se om det utvecklas och gör det inte det så får du bryta det och söka efter ett bättre förhållande.Du kan aldrig bli lycklig om du inte har faktorer i ditt liv som bidrar till detta.

Till alla er som vill förändra era liv och få ut max av det, råder jag er att köpa boken "Shapeshifter" av Geoff Thompson, det är en väldigt bra språngbräda till ett nytt liv. Du kan inte ändra ditt förflutna men du kan påverka din framtid. Skrota vad som har hänt och skapa vad som kommer att hända.

Sätt ett mål - Njut av resan - Jobba som fan!
/Wennberg 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar