fredag 20 juli 2012

Arnold Schwarzenegger


Vad tänker du på när du hör Arnold Schwarzenegger?

Kan du inte Arnolds historia så tänker du säkert på hans filmer, Terminator och Conan barbaren. Annars kanske du associerar honom med anabola steroider och bodybuilding.
Jag tänker belysa honom på ett annat sätt, som en inspirationskälla. Inte som kroppsbyggare, filmstjärna eller entreprenör. Arnold är en man som har lyckats med nästan allt han har velat bli framgångsrik i.

Vi kan dra oerhört mycket lärdom från Arnold när det gäller att förverkliga sina mål. Arnold blev först känd som kroppsbyggare och vann de tävlingar han ställde upp i. Han var oerhört målmedveten, han satsade allt på sitt mål: att bli världens bästa kroppsbyggare. Arnold spenderade ca 5 h per träningsdag på gymmet för att få fram sin kroppsdefinition varpå han sedan spenderade ca en timme med en koreograf för att öva sina poseringar som han använde sig av på tävlingarna och avslutade sedan med stretching. 

Det var den här hängivenheten som fick honom att bli Mr Olympia flertalet gånger.
När Arnold sedan kände att det inte fanns någon mer ”utmaning” när det gällde Mr Olympia tävlingarna, satte han ett nytt mål. Att bli känd som filmstjärna - inte skådespelare, utan filmstjärna.  Redan från början tog Arnold sin dedikation från kroppsbyggningen med i sin jakt på skådespelarkarriären. Flera timmar om dagen satsade Arnold på att ta skådespelarlektioner, besökte talpedagoger, tog grammatiklektioner, knöt kontakter med producenter och regissörer.

Redan från början sa folk till Arnold:
”Du kan inte bli filmstjärna, du har en för kraftig brytning”,  ”du har för stor kropp för filmbranschen” eller ”du har ett för konstigt efternamn”
Arnold vägrade ta något av de här påståendena på allvar, hans vision var att han skulle bli en filmstjärna punkt slut. Så han satte all sin tro och började umgås med och söka upp folk som var insatta i filmbranschen för att få en väg in i den. Till slut lyckades han kamma hem rollen som Conan Barbaren, som blev en enorm succé.


Efter att Arnold lyckades bli världens bäst betalda skådespelare, ville han satsa på politiken och satsade nu med samma dedikation som han gjorde i kroppsbyggartävlingarna och filmkarriären. Efter en lång strävan efter att bli politiker blev han folkvald som Kaliforniens guvernör. Arnold förverkligade alla sina drömmer.

Vad kan vi lära oss av Arnold Schwarzenegger?

Arnold har ett framgångsrecept som han kallar sina "sex gyllene regler". De är följande:
1.       Tro på dig själv.
2.       Bryt reglerna
3.       Var inte rädd för att misslyckas
4.       Lyssna inte på nej-sägarna
5.       Jobba som fan
6.       Ge alltid något tillbaka

Går vi igenom alla punkterna är det ett ganska självklart recept på framgång, men det krävs dedikation och disciplin för att hålla och följa dem i sitt dagliga liv. Om vi börjar med första punkten;



Tro på dig själv. Om inte du tror på ditt mål och kan se dig själv lyckas med det, vem skall då tro på dig? Om du känner det inom dig och vet att du har rätt, så skit i vad alla andra tycker och känner. Tänk på Arnold, hade han lyssnat på folket som sa att han aldrig kunde bli en filmstjärna så hade han aldrig blivit den person han är idag. Visualisera dig själv lyckas med din målsättning, tro på dig själv, har du dedikationen så kommer det till dig. Du kommer att lyckas.

Bryt mot reglerna. Nu skall det inte tolkas som att du skall bryta mot lagen utan bryt mot normen.  Bara för att någon säger att du inte kan lyckas menas det inte att de har rätt. Du är aldrig för gammal, ur form etc. för att lyckas med dina mål. Var den förste som lyckas med dina förutsättningar. Inget är satt i sten. Alla som har nått framgångar har brutit mot normen.

Var inte rädd för att misslyckas. Alla som har nått framgång har misslyckats en eller flera gånger på vägen. De som utvecklas bäst är de som inte bryr sig om de misslyckas eller lyckas, de tar risken. Du lär dig av dina misstag, du hittar nya vägar, nya sätt och får ny motivation. Ha alltid i tankarna att de som har nått framgång har även misslyckats på vägen. Var inte rädd för att misslyckas.

Lyssna inte på nej-sägarna. Alla som har följt bloggen kan relatera den här punkten till mitt inlägg "människor är som krabbor". Har du inte läst det inlägget, så gör det. Folk är rädda för att du skall lyckas och bombarderar dig med negativa tankar och dåliga framtidsutsikter för att du skall tvivla på din dröm. Låt dem sitta och tycka synd om sig själva, jaga din dröm. Lyssna inte på nej-sägarna.

Jobba som fan! Nu har du ett val. De övriga fyra punkterna handlar om en mental inställning. Nu kommer den andra komponenten som behövs för att nå framgång: Handling! Den mentala inställningen är viktigast, den formar det fysiska handlandet. Vill du vara starkare och smalare ta handling för hur du tränar och äter. Vill du bli skådespelare så glo inte på andra skådespelare när de genomför sin sketna såpopera, ta lektioner, sök upp auditions, producenter häng med folket som har de rätta kontakterna. Ta skådespelarlektioner, öva replikerna hemma, öva dem hela tiden. Vill du bli MMA proffs, sök upp en framgångsrik klubb, sätt klockan på 05:30 och ta en löparrunda innan frukost, spendera timmar på dina färdigheter, sök upp sparring partners, hitta dina svagheter och finslipa dem tills de blir dina styrkor. Allt handlar om hur mycket bekvämlighet är du beredd att offra för att nå ditt mål?

Ge alltid något tillbaka. Jag tror, liksom Arnold, på karma. Det du ger får du tillbaka förr eller senare, men du mår aldrig dåligt av att hjälpa någon annan. Att ha hjälpt någon annan ger dig mer tillfredsställelse än något annat. Har du väl hjälpt någon, kommer de alltid ha en positiv bild av dig som folk oftast sprider och när du nätverkar är dina föregående handlingar mer talande än något annat. Du får alltid tillbaks vad du ger. Ge allt, du kommer att lyckas!

För att citera Steve Jobs ”du måste ha passion för att lyckas med dina mål”. Har du inte roligt när du söker dina mål så sök ett nytt. En normal person ger upp när han/hon möter motgångar. Oftast för att det är lite jobbigare att jaga sina mål än att lata sig i vardagen.
Du växer i motgångar och du måste ha passion för att lyckas med din sak. Följer du Arnolds råd och verkligen ger allt för att förverkliga din dröm så kommer den bli uppfylld. Det krävs passion och engagemang.  

Arnold har lett flera inspirationsturnéer runt om USA efter sina Mr Olympia tävlingar på olika gym, sjukhus, skolor och fängelser. Han tog folk åt sidan som hade frågor om hans framgångar, speciellt inom träningen. De undrade om de kunde bli lika stora som han. Han frågade ”how bad do you whant it?” Han hörde ofta en massa ursäkter och en massa kanske. Arnold bröt dem rakt av och sa:

"För att bli en segrare måste du leva och tänka som en segrare. Du måste jobba förbi smärtgränsen och göra ett par reps till bortom din egen smärtgräns. Du skall vakna och tänka ”jag skall vinna” läs i motivations böcker, träna, läs och omge dig av saker som tar dig i rätt riktning när det gäller att förverkliga dina mål. Om du inte känner att du klarar det kommer du inte lyckas.
När du har tankesättet att du kommer lyckas så formar du viljan som jobbar förbi din smärtbarriär, din motivationssvacka etc. Tro på dig själv. Skriv ner de sex punkterna och påminn dig själv var dag om varför du sliter som du gör för att lyckas".

Jag avundas Arnold. Inte för hans fysik, utan för hans ihärdighet att nå sina mål. Den ihärdigheten hoppas jag att jag har utvecklat. Jag skall lyckas, och jag hoppas att den här bloggen hjälper dig att orka kämpa och hitta den styrka du behöver för att lyckas.

 (Redo för ett nytt pass mot Dolph kroppen, mål i sikte)

Sätt ett mål – Jobba stenhårt – Ge aldrig upp
/ Wennberg

1 kommentar:

  1. Mycket, mycket bra skrivit...och helt rätt och så sant.
    Bra jobbat !
    Ser fram emot nästa blogg.
    /P

    SvaraRadera