måndag 23 juli 2012

Vad kan du skapa med din fantasi?



Om du kunde välja att bli vad som helst i världen, vad skulle du då bli?

Vi är vem vi är på grund av vårt tankemönster. Vi är vem vi är tack vare våra erfarenheter och vad vi har upplevt som verklighet. I boken "The elephant and the twig" skriver Geoff Thompson om ett talespråk i Indien som heter just elefanten och kvisten.


Elephant And The Twig (häftad)

Det handlar om att man binder fast små elefantungar vid stora träd så att de inte kan komma någonstans. När elefanten växer letar man efter större och större objekt att binda den vid. Tillslut är det så fast i sitt tankemönster att i vuxen ålder kan människan knyta fast elefanten vid en kvist och elefanten tror inte den kan komma någonstans, eftersom den aldrig kunnat göra sig fri tidigare.


Det är samma sak hos oss människor. Vi är så fast i våra tankemönster att vi ger upp våra drömmer för att andra människor säger att vi inte kan uppnå dem. Eller när vi försökte uppnå dem efter tredje försöket ger vi upp eftersom det inte fungerade efter tre försök. 


Vi har själva kraften att ändra våra tankemönster, men det krävs mycket övning. Börja med att identifiera hur länge du tänkt negativt. För att bryta det mönstret måste du tänka positivt minst lika länge och kan du hålla dig till de positiva tankarna kan du göra underverk för dig själv!


Vad kan du skapa med din fantasi? Det vi vi kallar fantasi är en otrolig tankekraft, en kraft du kan skapa vad du vill med. Jag kommer att skriva ett inlägg om mentalträning, men nu ska vi prata om hur man kan använda tankarna för att förverkliga sina drömmar och mål. 


Vi måste synka vårt kroppsspråk med våra tankar så att det blir en naturlig del av oss själva. I boken "The Success Principles: How to Get from Where You Are to Where You Want to Be" av Jack Canfield berättar Canfield att vi skall uppträda som om vi redan har anlänt till vårt mål. Hjärnan går då på autopilot för att nå ditt mål. Börja samla föremål som tar dig närmre dina mål. Om ditt mål är att bli brandman, klipp ut symboler (te.x. räddningstjänstens logga) och klistra på din träningsdagbok för att hela tiden påminna dig om vad du tränar för. 


Canfield har en metod där han skriver ut sitt kontosaldo, sätter upp det på väggen och använder tip-ex för ta bort det faktiska saldot. Sen skriver han dit det saldo han skulle vilja ha på sitt konto, för att sporra sig själv att arbeta hårdare, spendera smartare och investera bättre.

Men framför allt tänker han att pengarna som han är ute efter redan är på kontot. Uppträd som du redan är vid ditt mål så att ditt mål blir din vardag. Då har ditt negativa tankemönster inte tid att vara en del av ditt vardagliga tänkande.

Det krävs mycket engagemang och psykologisk träning för att vidhålla det här. Så som all träning måste man träna för att bli bättre. Det krävs ingen uppoffring att tänka negativt men att tänka positivt kräver mycket engagemang.

En dröm blev sann när jag stod vid en ravin i Grand Canoyon.


Arnold Schwarzenegger sa att tanken är viktigare kroppen. Det är tanken som tar dig förbi smärtbarriären, det är tanken som får dig att orka när kroppen skriker efter vila och det är tanken som får dig att handla när det krävs handling.

Enligt Tony Robbins, en framgångs coach som gick från att vara fattig till att bli miljonär, berättar att det som hindrar människor från att bli framgångsrika är att de ger efter i sina inre konflikter. Så länge du har en inre konflikt kommer ditt tankemönster inte att ändras. Robbins berättar att 80% är psykologisk effekt och 20 % är utomstående effekter som gör att vi ger efter för våra inre konflikter.

Robbins berättar att vi alla har en "Why guy" inom oss. Det är Why guy som håller oss tillbaka. Varför händer det här alltid mig? Varför har jag aldrig pengar över på lönen? Varför, varför varför?
Det händer dig eftersom du går efter samma tankemönster oavsett om det gäller pengar, kärlek eller kost. Det är därför du måste ändra ditt tankemönster. Du måste lösa dina inre konflikter.

Hur gör vi det? Vad är det för konflikter som vi brukar ha?
1. Du vill vara helt fri och göra vad du vill men du vill samtidigt ha ett förhållande.
2. Du vill ha massor av pengar men du vill ha en inre frihet.

Du kan inte "ha kakan och äta den" Du måste identifiera exakt vad du vill ha. Klarhet är nyckeln för att uppnå dina mål. Om vi ser på punkt ett så kräver ett förhållande engagemang och då kan man inte bara sticka iväg och lämna sin partner bara för att man vill. Du är ju i ett förhållande för att du vill dela ditt liv med någon, så du måste lösa den konflikten med dig själv och vara tacksam för att du har hittat någon som vill dela sitt liv med dig. Mår du inte bra i ditt förhållande och vill vara "fri" måste du bryta det förhållandet och skapa ett nytt tankemönster och vara fri.När du har gjort ditt val har du även löst en av dina inre konflikter och kan därmed fokusera på att skapa positiva tankar.

Ser vi på punkt två, måste du inse att ju mer pengar du har, ju mer kommer du öka dina levnadskostnader och fler människor kommer söka sig till dig för att ta del av dina pengar. Du kommer oftast må dåligt och tänka "tycker de om mig för mig eller för mina pengar?" Vill du må bra och ha pengar att röra dig med så skapa en plan om det. I boken förklarar Canfield flera olika sätt att öka sina inkomster.


The Success Principles: How to Get from Where You Are to Where You Want to Be (häftad)
När du har identifierat dina konflikter och löst dem, kan du fokusera på dina mål. Ta reda på vad som är viktigt just för dig, strunta i vad andra tycker. Ta reda på dina värderingar och vad som verkligen betyder något för dig och jobba för att uppnå dina mål. När du har löst dina inre konflikter och satt kurs mot dina mål bör du göra vad Tony Robbins kallar för "pay it forward"

Det är samma princip som du kan lösa i mitt Arnold Schwarzenegger inlägg här på bloggen. Hjälp andra att få insikt och hjälp dem att lösa sina inre konflikter. Gör vad du kan för att hjälpa andra. Du kommer alltid få ut något gott av att hjälpa andra. Hoppas att den här bloggen hjälper dig som den hjälper mig.

Sätt ett mål - Gör uppoffringar - Jobba som fan!
/Wennberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar