fredag 17 augusti 2012

Älska utmaningen

Drar du dig inför att göra något obekvämt?

Inläggets rubrik är en slogan tagen från Intersport kedjorna men det säger så mycket. Metaforens budskap är att du skall älska att kämpa, utmana dig själv, slita och göra allt som är obekvämt till en passion. Det finns två saker som får dig som människa att växa: passion och obekvämlighet.

Ibland är du själv din egen största fiende. I mitt blogginlägg om rädsla kan du få en uppfattning om vad det är för process som sätts igång hos dig när du närmar dig situationer som gör dig obekväm. Men det är bara du som kan ge efter för dina känslor när du närmar dig obekväma situationer.

Tänk själv, inför obekväma situationer måste du ta till mod och engagera mer energi för att klara av dem gentemot vad du behöver när du slö glor på tv, myser med din partner eller går på rosa moln. Men så fort det krävs något av dig, som tar dig utanför din bekvämlighetszon, startar en process inom dig som du kan uppleva som obehaglig. Det steget är att gå från tanke till handling.

Du kan bli allt du vill i världen, dock krävs det dedikation, hårt arbete, uppoffringar och att jobba konstant i obekväma situationer. Men belöningen är att du kommer att växa som människa och leva ut din dröm.

Alla har sina egna bekvämlighetszoner och gränser. Oavsett om det gäller träning, karriär eller relationer så finns det alltid områden som tar oss ur våran bekvämlighetszon och in i det okända. Det "okända" är en av människans största rädslor sedan urminnes tider. Tänk efter, var är du idag? Trivs du med det? Vill du komma ett steg längre och ännu ett steg längre efter det?

Vi har en förmåga som människor att bagatellisera oss själva. Vi tänker ofta "det där klarar jag inte av", "människor som jag kan inte bli framgångsrika", "jag vill bli författare, men jag är ju bara en vanlig människa", "jag vill ha det där drömjobbet men jag får nöja mig med det här jobbet"

Problemet är att vi slutar oftast att jaga drömmen för att vi låter andra påverka vår mentalitet. Ett bra exempel är att vi är lärda som barn att världen är full av faror och vi bör välja den säkra vägen. Hur ofta har du som förälder sagt: "prata inte med främlingar, de kan kidnappa dig", "klättra inte upp för den stegen du kan trilla ner och slå dig",  "gå inte i mörka gränder, då kan  någon attackera dig"?

Vi sätter skräck och instigerar fara hos våra barn för att skydda dem. Problemet är att vi fortsätter att bagatilisera oss själva och våra barn. Frågar vi våra barn vad de vill bli, säger de austronat, filmstjärna, hockeyspelare, brandman, polis, prinsessa, idrottsstjärna osv. Den vuxnes svar blir då ofta "ja-ja, men vad vill du jobba med på riktigt"? Vi tar ifrån dem drömmen, vi tar ifrån dem deras drivkraft och kreativitet.

Geoff Thompson var en städare, dörrvakt och fariksarbetare som drömde om att bli författare. Alla sa till honom: "Geoff, du jobbar som städare, inte kan du bli författare". Geoff berättade att varje gång hans kreativa energi ville komma ut hade han människor runt omkring sig som tryckte ner honom. Till sist trodde han på dem och gav upp drömmen. Men en dag när han hamnade på sin egen "rock bottom"  började han skriva på sin biografi om hans nätter som dörrvakt i England och sin egen kamp för att överkomma sin rädslor. Han började skriva i ett vanligt kollegieblock på toaletten, i fabriken där han jobbade. Till sist blev han klar med ett utkast till sin bok och skickade det till en rad förläggare.  Efter flertalet negativa besked fick han ett kontrakt med en förläggare och, tro det eller ej, boken blev en succé! "Watch my back" hette boken och blev listetta. Hur kunde en städare bli en erkänd författare som nu lever på sitt författarskap?
Geoff Thompson
Geoff Thompson

Jo, genom att älska utmaningen och aldrig ge upp. Geoff förklarar att människor runt omkring dig oftast är missnöjda med sina egna liv men har accepterat vardagen och när du beslutar dig för att anta utmaningen, påminner du dem om deras misslyckanden. Ingen vill bli påmind om sina misslyckanden och de kommer därför att göra allt för du inte skall lyckas. De kommer ge dig väldigt mycket negativ energi och dra dåliga exempel. Deras resonemang kommer vara " det har jag läst...", "jag har sett på tv att...", "9 av 10 som gör så går bankrutt..", "reser du dit kommer du bara bli våldtagen..." "det går inte bara..."

Har du bestämt dig och du känner att din magkänsla säger att du är på rätt spår, skit i vad alla andra säger och satsa allt. Det är bara du som kan ge efter på vad alla andra tycker. Älska utmaningen när du väl har bestämt dig. När dagen är kommen, kommer du att känna en nervositet i magen men låt inte den överta din drivkraft. Du vet vad du har i din egen vardag och det är en trygghet. Kliv ut ur vardagen och bli det du kan bli, men för att komma dit måste du våga satsa. Var ärlig mot dig själv, det här kommer att kännas nervöst. Det är skitläskigt att ta det där beslutet men för komma dit du vill måste du göra det.

Tänk på Geoff Thompson. Han fick över 20 avslag på sin bok innan någon accepterade den. Var är han idag? - Lever ut sin dröm till fullo.
Det är läskigt att ta beslut och ge sig ut på utmaningen men du måste tänka vad det ger dig i slutänden. När du har övervunnit din nervositet och uppnått målet så har du vuxit som person, redo för att tackla nästa utmaning. Du kommer att växa ifrån de personer som inte tror på dig. Du kommer dock skaffa nya bekantskaper på vägen som kommer att hjälpa dig på vägen mot dina mål.

Är du redo att offra ditt vardagliga jag för att bli ditt framtida jag? Om du är det så älska utmaningen, erkänn obehaget men anväd det som bränsle för at överkomma din utmaning. Bara du kan ge upp, bara du kan ge efter men det är du som får vinsten! Det är du som som växer som person.

                                                För att avrunda skall jag citera Ray Lewis:
                                            "Greatness is a lot of small things done well"
Ray Lewis

Sätt ett mål - jobba som fan - ge aldrig upp!
/Wennberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar