lördag 25 augusti 2012

Vad tränar du för?

Vad är det som får dig att hålla igång med träningen?

När man gör slut med en partner, speciellt om det var ett bråkigt slut, har man en tendens att hitta en motivation och bli av med "sambo kilona" som man har samlat på sig under sin bekväma tid.

Ofta kan man se personer som nyss blivit singlar sluta med all form av skräpmat och börjar tok-träna. Det här är en motivationsfaktor som oftast håller en månad eller två. Det är precis som om man vill säga: "titta vad du har gott miste om" till den man har gjort slut med.

I mitt personliga tycke är detta en av de mest patetiska anledningar till att börja träna för då tränar man ju för att någon annan skall tycka om en. Om de inte tycker om dig för den du är, kan de dra åt skogen. Du skall träna för dig själv och ingen annan.

När du tränar för  någon annan tappar du ofta motivationen när det brustna hjärtat läkt.

När du tränar för dig själv, bör du sätta upp lite delmål som håller din träningsmotivation uppe. Börja enkelt! Se hur mycket du orkar ta i bänkpress, knäböj eller marklyft. Notera hur mycket din maxvikt var och hur många kilo du orkade i 10 repetitioner. Se sedan var du ligger efter en, två och tre månader, går det framåt? Ibland blir du förvånad hur snabbt du ökar i styrka när du börjar med styrketräning, men sen måste du hitta andra motivationskällor när det blir svårare med repetitionerna.

Är det inte styrketräning du vill börja med utan kampsport, olika typer av gruppträning ( t.ex. CX worx, Bodystep, Bodybalance), fotboll, löpning, skidåkning etc kan du göra andra former av delmål som du kan mäta din framgång med.

Det kan vara att klara tre-minuters ronden utan att pausa. Orkar du sedan tre minuter utan att pausa kanske du orkar två ronder i rad utan uppehåll osv. Du kanske inte orkar att sparka en tre-minuters intervall när du kör rundsparkar på mitsarna  men då blir det ditt delmål att sparka konstant på mitsarna i tre minuter och när du har klarat det bockar du av det delmålet och sätter upp ett nytt. Notera alla dina tänkta mål med datum och bocka av dem, du klarar alltid mer än vad du tror.

När det gäller löpning kan det vara en sådan banal sak som att springa en, två, tre, fyra eller fem kilometer i rad för sedan sikta på milen. De finns många olika löp-program man kan följa. Hitta ett som verkar passa dig och snöra löparskorna. Det finns olika forum för löpning som du kan ta hjälp av. jogg.se är en av de mer seriösa.

Men i slutändan skall du träna för dig själv och för att du skall må bra. Sätt ett mål, skit i alla andra och kör stenhårt!

Sätt ett mål - var fokuserad - ge aldrig upp!
/Wennberg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar