lördag 25 augusti 2012

Ursäkter

Hur många ursäkter har du för att inte förverkliga dina drömmar?

Vi har alla en hop med ursäkter varför det inte blir som vi hade tänkt oss. Frågan vi nu måste ställa oss är: Vad är det vi verkligen vill ha? Definition är nyckeln till framgång.

Du måste vara 100% säker på vad det är du vill ha ut av ditt liv, vi lever bara en gång. Det är aldrig för sent att jaga sin dröm, oavsett var du är i livet. Tänk på te.x. Chuck Norris som ville bli en actionskådespelare - han fick sin första roll som 35 åring.

Oavsett var du är i livet, om du är skuldsatt, har ett ostadigt jobb, barn, skador eller missbruksproblem kan du fortfarande förverkliga din dröm. Ingen säger att det kommer att bli lätt och du kommer att möta väldigt mycket motgångar men har du tillräckligt med uthållighet och drivkraft kommer du att lyckas, så är det! 

Dwyane Johnson aka The Rock, jagade sin dröm om att vara professionell brottare och skådespelare. När han bestämde sitt mål hade han sju dollar i fickan. Han tog upp sina sedlar och konstaterade två saker: Först att han att han var pank sedan att han aldrig mer skulle vara pank. Han satte igång direkt med att jaga drömmen.

Vi människor har en tendens att dela in oss i grupperna  "vi och dem". Människor som "vi" i vanliga samhället blir inte författare, idrottsstjärnor eller skådespelare men "de" blir allt det som vi inte blir. Vi skall vara tacksamma för praktiktjänster, fasta jobb och inte gapa efter mer än det vi redan har.

Den brutala verkligheten är att det finns inte vi och dem. Det finns bara människor. Oavsett om det är Arnold Schwarznegger, Bruce Lee, Ghandi, Bob Marley eller Elizabeth Moon så har de samma förutsättningar som alla vi andra. De har också två armar, två ben, ett huvud, behöver andas, äta och dricka för att leva. Vad är då skillnaden?

De visste vad de ville i livet och jagade sin dröm oavsett vad. De gjorde som Dwayne Johnsson sa man skall göra: "När du kommer till möjligheternas dörr, sparka in fanskapet och introducera dig"

Du måste inse att förverkliga din dröm är varken enkelt eller snabbt. Du kommer att mötas av motgångar, tvivel och negativa åsikter men den största fienden är din egen rädsla. Att överge den du är idag för att bli den du verkligen vill vara. 

Rädsla är bara en känsla inom dig som du kan tämja och utnyttja till din fördel. Rädsla är en enorm drivkraft, den berättar när något känns obehagligt och när du känner rädsla i jakten på din dröm, så vet du att du är i skedet av att komma ett steg närmare ditt mål. Tänk efter - du är ju inte närmre ditt mål om du gör som du alltid har gjort.

Du måste ha ett tydligt slutmål. Sen måste du dela in det målet i flera delmål. Du kanske har flera slutmål, ett annat jobb du verkligen vill jobba med, en välbyggd kropp, springa maraton, ta svartbälte i karate, ha en viss summa pengar på ditt sparkonto, en villa i Thailand, en speciell bil etc. Det spelar ingen roll, du kan få allt om du bara  är villig att offra din tid och verkligen hänge dig åt att förverkliga målet.

Jag har flera delmål och ett par slutmål i mitt liv. Att bli husägare med en biarea som jag kunde ha att träna i var ett mål som förverkligades. Jag har tänkt på det länge och haft det latent i huvudet. När chansen kom kändes det väldigt obehagligt att lämna det jag hade för att kanske få det bättre. Efter lite betänketid och bollande med min sambo kastade vi oss in i affären och det var tufft med allt runt omkring (sälja lägenheter, flytt, banklån etc) men nu när vi har landat, ångrar jag ingenting. Det var lite motgångar men vi överkom dem och bor nu i ett riktigt fint hus. Ett delmål avklarat - check!

Ursäkter kommer att dyka upp hela tiden, oftast för att latmasken i ryggraden inte vill engagera sig i din utveckling. Det är att göra sig en riktig björntjänst. Se varje ursäkt som en motståndare till din dröm. Frontsparka rädslan i magen och gå förbi den. Rädsla botar man genom information och genom att prova fast att det är obehagligt.

Will Smith sa en klok sak när han var gäst hos Jay Leno:
"Allt du behöver i livet är att kunna läsa och springa. Läsa för allt du vill göra har någon annan redan gjort och skrivit en bok om och springa för att orka göra allt det du läst om"

Bruce Lee om att aldrig ge upp jakten på sina drömmar
Det är väldigt lite som inte är beprövat. Allt du vill göra har någon redan gjort och skrivit om. Läs om det, ta reda på hur de lyckades med sina mål och kopiera dem. För att citera Bruce Lee
"ta det som fungerar för dig, kasta bort det som inte fungerar och lägg till vad du själv anser behövs"

Så läs om hur andra har lyckats med det du vill lyckas med, läs om deras obehag och hur de övervann dem. Det häftigaste är människor som är så pass säkra på sig själv, att de kan tala om vad de finner obehagligt och hur de jobbar med att omvända situationen. Människor som kan tala och utbyta erfarenheter ärligt med varandra växer enormt. De blir inspirationskällor till andra som ännu inte har samma mod. Men återigen: läs, tala och undersök hur andra har gjort och dra nytta av deras erfarenheter. Fråga dem vad som hände när de råkade ut för de ursäkter som hindrar dig från att jaga din dröm.

Till sist ser du att det finns inga ursäkter för att lyckas. Du kommer dock behöva kämpa, uppoffra och träna enormt mycket samt spendera ordentligt med tid utanför din bekvämlighetszon. Men lyckas det kan du! Hinder är till för testa ditt engagemang. Låt inte andra bidra med sina negativa åsikter, krabbmänniskor skall du hålla dig borta ifrån. De vill gärna tala om för dig att det går inte att lyckas. Bara för att de har gett upp sin dröm och vill leva i sin bekvämlighetszon, behöver inte du göra det.

Ursäkter är bara trams. Vi är invanda som människor att ge en ursäkt när något går fel eller blir jobbigt. När du kommer på dig själv med att ge ursäkter, stanna upp, tänk om och påminn dig om citat, ordspråk, musik eller något annat som inspirerar dig och tar upp jakten på drömmen. Du kommer att stöta på hinder, det kommer att vara jobbigt, men när du kommer fram kommer du att vara väldigt stolt över dig själv och leva ett liv som du älskar. Uppoffringen är värd det!

För att återigen citera Bruce Lee:
"Nyckeln till odödlighet är att leva ett liv värt att minnas"

Min fråga till dig är, lever du ett liv värt att minnas?

Jag vill avsluta med en berättelse där sensmoralen är att alltid försöka se allt positivt.


 En pojke klättrade i ett träd som var flera meter högt, när han plötsligt föll handlöst mot marken. Ögonvittnen såg hur han slog i marken. Fallet borde ha berövat honom livet men han andades. Ambulanspersonalen kom på plats och konstaterade att pojken hade lite ytliga blödningar och stukade anklar. Pojken tog sig upp med lite hjälp, när ett ögonvittne sa
- Hur kunde han klara sig från det fallet? 
Så svarade ambulanspersonalen
- För att ingen sa till honom att han inte skulle kunna klara det.

Ingen ursäkt är värd att överge din dröm för.
Sparka in möjligheternas dörr och introducera dig!

Sätt ett mål - jobba hårt - ge aldrig upp!
/Wennberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar