onsdag 29 augusti 2012

Veckans krydda del 4

Vad har jag hittat att belysa den här veckan?

Det finns bara ett sätt att få barnen att äta nyttigare. Konceptet är enkelt, barn äter oftast mer om det är en spännande och rolig maträtt. Vill vi få barnen att äta nyttigare mat måste vi som föräldrar engagera oss lite, det är ändå skillnad på mat och mat.

Korv kan vara nyttigt, men det är en stor skillnad på Scans denniskorvar och en korv med 87% kötthalt. Hamburgare kan vara nyttigt men det kan ätas med en brödskiva istället för två, man måste inte dränka den dressing för att det skall vara gott.

Den här gången skall jag dela med mig av min sambos påhitt som introducerades för barnen på nyårsafton. Ta en korv med hög kötthalt och vanlig spagetti. Skär korven i bitar (kan varieras efter fantasi) Ta sedan ca fem okokta spagettistrå och trä igenom en korv skiva (se bilden th).

När du är klar, koka spagettin som vanligt och servera. Barnen får i sig maten lättare genom att sticka gaffeln genom korvbiten och spaggetin följer med (se bilden tv)

Det här är bara grundtanken. Man kan variera den här maträtten oändligt, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Du kan döpa den till "Batman-spaghetti" eller "Prinsess-spaghetti" för att sälja in det till barnen. Barnen tycker det är roligare att äta och du vet att de får i sig ordentlig mat. Barn behöver äta bra för att växa, sova ordentligt, koncentrera sig, orka leka/träna och för att må bra.

Även om halvfabrikat kan locka dig p.g.a. tidseffektiviteten så försök att ge dina barn så ordentlig och näringsrik mat som möjligt för att de skall må som bäst och undvika onödig fetma.

På tal om barn och träning vill jag passa på att slå ett slag för aktivera barn ganska tidigt. Det utvecklar deras rörelseschema som bara ger vinst i vuxen ålder och deras sätt att analysera och koncentrera sig ökar. Barn har lättare att lära sig om de får aktivera sig lite.

Men barn ändrar intressen snabbt, så min rekommendation är att sätta barn på enkla träningsaktiviteter så som kampsport, simning och dans. Det kostar en dräkt, badbyxor eller ett par tights och terminsavgift. Samtliga aktiviteter kräver mycket energi och utvecklar koordination, muskelstyrka och koncentration. Deras rörelseschema förbättras och om de slutar p.g.a. intressebrist har du inte lagt ut tusentals kronor på utrustning. Vissa gymkjedor har barnträning där du som förälder kan träna i gymmet under tiden, så som sportlife    

Jag håller kurser hos Sportlife i Juniorbox (klicka på bilden för mer info). Det är en 10-veckors kurs där föräldrarna kan passa på att träna på gymmet under tiden och ungarna somnar gott den kvällen. Det är en viss känsla när barnen somnar efter en tuff träning istället för en dags spelande på Xboxen. Ta chansen i höst och sätt barnen på träning antingen på dans eller juniorbox hos Sportlife och få lite egen tid i gymmet. Det kan vara din språngbräda för att komma igång med träningen och kanske ditt barns språngbräda för en karriär inom idrotten.

Läs mer om vilkoren här 

Hoppas ni fick ut något av det här inlägget, ses snart igen!

Sätt ett mål - ät rätt - jobba hårt som fan!
/Wennberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar