onsdag 15 augusti 2012

Veckans krydda nr 4

Vad är du utan vila?

Allt är beroende av att du har vilat tillräckligt. Din hälsa, välbefinnande, humör och prestation påverkas av din vila.

Veckans krydda är vila och meditation.

Nästan alla Yoga klasser och kampsporter med äldre rötter har någon form av meditation i sina pass. Till och med blivande poliselever har en avslappningsstund i slutet av varje självskyddslektion. Det behövs inte så mycket för att märka av ett resultat. Din hjärna tar in väldigt mycket intryck under dagen, de flesta märker du medvetet inte av, men till sist blir hjärnan full av intryck och du får en "mentalblockad"

(Klicka på samtliga bilderna för olika länkar)
För att förhindra det och må själsligt bra behöver du ta små pauser i vardagen. Det här är ett koncept som blir vanligare i samhället. Det behövs ett mentalt avskrap för att öka kreativiteten och få ut mer av en produktiv vardag, något som har blivit allt vanligare i ledarskapsutbildningar.

Hur gör man? 

Gå till en plats där du kan vara i ostörd i fem till tio minuter. Sitt eller ligg bekvämt, stäng ögonen och andas genom näsan i din egen lugna takt. Tänk på dina mål och vad du kan göra för att komma närmre dem. Låt bekymmerna rinna iväg för en stund. Utmana dig själv genom att spendera tid med dig själv och se var du befinner dig i livet. Försök att strunta i musik och låt bara din andning och dina tankar synka ihop en stund. Sträva efter att vara helt stilla och om du märker att tankarna surrar runt, fokusera på din andning. Känn hur varje andetag får din kropp att må och hur avslappningen sprider sig i varje muskelfiber. Efter 10 minuter kommer du att känna dig mycket piggare och redo att tackla alla problem som vardagen slänger på dig.

Den här pausen eller mentala avskrapet ger energi och rensar bort onödiga intryck som din hjärna håller på att bearbeta.

Så veckans tips är att ta små pauser när det känns som tyngst. Det kan vara så att du fastnar för den här typen av avkoppling och då råder jag dig att söka på nätet om meditationstekniker.  Ett bra tips om du vill hålla på längre än 10 minuter är att söka på meditation i app store eller android market. När meditationen är längre än 10 miuter kan det vara bra att ha en guide som berättar vad du skall göra.

När du har en vilodag, se verkligen till att vila, läs något bra (som den här bloggen, hint hint) en bra bok, se en bra film eller dokumentär och ät mat som tar dig framåt mot dina mål.

Stay tuned för nya inlägg

Sätt ett mål - ät rätt - vila ordentligt
/Wennberg




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar